Mis jij motivatie om te gaan sporten

Mis jij motivatie om te gaan sporten?

Motivatie. Of liever gezegd het gebrek aan motivatie. Vaak is dat de grootste belemmering om structureel meer te (gaan) bewegen.

Het ís ook niet gemakkelijk om jezelf aan te sporen actief te worden en te blijven.

Waarom is het zo lastig om jezelf te motiveren

In de Quest heb ik eens een artikel gelezen waarom het zo lastig is jezelf te motiveren. Daarin werd verteld dat om gedrag te veranderen er drie stappen zijn die je moet doorlopen.

 1. Het “motivationele proces“; waarom wil je (meer) aan je gezondheid werken?
  • Bijvoorbeeld omdat je fitter wilt worden.
 2. Het “planningsproces“; het plan om te veranderen.
  • Je voornemen om (vaker) te gaan bewegen.
 3. Het “leerproces“; je moet leren omgaan met de nadelen en ongemakken bij het uitvoeren van je plan; in dit geval sporten.
  • Kans op een blessure.

Dat klinkt makkelijk, maar dat is het dus niet. Het kan namelijk heel eenvoudig bij een van de drie stappen mis gaan.

In drie stappen gaat het mis

 1. Neem je motivatie. Er lijkt niets mis te zijn met je motivatie om fitter te willen worden. Maar mocht de motivatie van buiten komen, bijvoorbeeld onder druk van een partner wordt het een heel ander verhaal. In dat geval ben je namelijk eerder geneigd te vergeten waar je het allemaal voor doet of laat.
 2. Ik ga er voor het gemak even vanuit dat het met je motivatie wel snor zit. Dan ben je er ook nog lang niet… Je planning kan namelijk rammelen. Stel je eens voor hoe het zou zijn als je een vermoeiend weekend gehad hebt (lees: leuke feestjes) en de komende week druk hebt op je werk én veel privé afspraken hebt staan. Hoe zou je dan omgaan met je voornemen om vaker te gaan bewegen? Bedenk vooraf hoe je dat oplost.
 3. En dan het leerproces. Stel je bent gaan sporten, maar krijgt last van een blessure. Als je daar op een verkeerde manier mee omgaat, de ervaring van de gedragsverandering verkeerd interpreteert, is de kans groot dat het geen groot succes wordt. Dan krijg je een terugval en stop je toch maar weer met sporten.

Het aanleren van nieuw gedrag, bijvoorbeeld beginnen met sporten, zorgt voor andere problemen dan het afleren van oud gedrag. Hoe succesvol je daarin zult zijn, hangt vooral af van hoe moeilijk het is om de barrières te overwinnen. Denk bijvoorbeeld aan het inplannen van sport in een drukke agenda en de tijd die het kost.

Goed voornemen: Fitter worden

Jij bent al goed bezig! Je wilt fitter worden en jezelf een meer gezonde levensstijl aanmeten, maar hebt gewoon een zetje in de juiste richting nodig; een stok achter de deur. Laat mij jouw motivator zijn! Ik sport met regelmaat samen met jou, op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt.

Of het nu gaat om conditie- / krachtverbetering, afvallen of fitheid en gezondheid in algemene zin. Als personal trainer stem ik het programma volledig af op jouw doelen! Ik ga graag met jou aan de slag om je (meer / op een andere manier) in beweging te krijgen. Ook ga ik je helpen het bewegen in je dagelijkse leven in te passen zodat je het volhoudt. Zodat je mij op den duur helemaal niet meer nodig hebt.

Zelfs als je al een gezonde levensstijl hebt, kan ik als personal trainer net dát beetje extra bieden om jouw doelstellingen te bereiken. Vaak wordt de lat uiteindelijk zelfs nog wat hoger gelegd! Lees meer hierover in het artikel: Waarom een personal trainer.

Personal trainer John Lammers

Als personal trainer begeleid ik mensen op een verantwoorde manier, onder persoonlijke begeleiding, om fitter te worden én te blijven. Zal ik jou begeleiden naar een gezondere levensstijl?

Wil jij liever in een vaste groep wekelijks werken aan je uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en coördinatie? Schrijf je dan in voor Bootcamp Mierlo.